English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τα ερωτικά τρίγωνα και οι εκκεντρικές σχέσεις του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

παπακαλιατης
Ερωτικά τρίγωνα, απιστίες, ομηρικοί καυγάδες, πάθη, λάθη, απ' όλα έχουν οι σχέσεις που περιγράφει στα έργα του ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.
Από την Αλεξία Καλογεροπούλου


Το έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του: “Δεν μου αρέσουν οι στρωτές σχέσεις και δεν μου έρχονται και στρωτά. Νομίζω ότι δεν τα θέλω τόσο στρωτά", για να συμπληρώσει ότι δεν έχει ζήσει όλες αυτές τις ιστορίες τόσο έντονα.

Στα έργα του, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε δραματικές καταστάσεις, επικούς καυγάδες, καταστροφή σχέσεων εμπιστοσύνης, πράγματα δηλαδή που δεν προσθέτουν τίποτα καλό στη ζωή σου

Οι σχέσεις που περιγράφει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, έχουν τις περισσότερες φορές ένα κοινό γνώρισμα:  Είναι ένα ερωτικό τρίγωνο, που μπορεί να γίνει και τετράγωνο (παραλληλόγραμμο δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) με σχέσεις μπερδεμένες, ακριβώς σαν αυτές που του αρέσουν.

Μπορεί να τα έχει με τη μάνα και την κόρη συγχρόνως, όπως στο "Κλείσε τα μάτια" ή να αποτελεί το τρίτο πρόσωπο ηθελημένα ή όχι σε μια σχέση, μπορεί να τα έχει με την γκόμενα του αδερφού του (όπως στο "Να με προσέχεις") ή να είναι ερωτευμένος με την γκόμενα του φίλου του (έστω κι αν δεν το ήξερε εξαρχής, όπως στο "Δυο μέρες μόνο").

παπακαλιατης


Τα τρίγωνα κρύβουν συνήθως το φόβο της δέσμευσης. Ο Παπακαλιάτης στους ρόλους του, άλλοτε κρυφά κι άλλοτε φανερά, δεν θέλει να δεσμευτεί. Γι' αυτό μπλέκεται σε καταστάσεις που αποκλείουν εκ των πραγμάτων μια τέτοια προοπτική. Πώς μπορείς να έχεις "στρωτή" σχέση όταν ο άλλος είναι ήδη δεσμευμένος;

Αλλά και ο φόβος του θανάτου, του τέλους μπορεί να κρύβεται σε τέτοιες σχέσεις. Όταν κάτι είναι στρωτό, κάποιοι άνθρωποι βλέπουν μπροστά τους την ακινησία και το μέλλον τούς φαίνεται τόσο προβλέψιμο όσο και ο θάνατος, που τόσο πολύ θέλουν να αποφύγουν.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ο Παπακαλιάτης την παρουσιάζει πολλές φορές πιο ωμή απ' όσο πιθανόν θα προτιμούσαμε, αλλά είναι η αλήθεια



Και δεν είναι μόνο αυτό. Η αίσθηση ότι κάνεις κάτι που δεν πρέπει και ο φόβος μήπως σε πιάσουν ανεβάζει την αδρεναλίνη σου στα ύψη και σε κάνει να νιώθεις πιο ζωντανός (ιδίως αν δεν έχεις άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή σου)  κι αυτό είναι κάτι που τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που υποδύεται ο Παπακαλιάτης το έχουν ανάγκη.


Μοιραία μια τέτοια σχέση θα καταλήξει σε φιάσκο ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια πιπεράτη ανάμνηση που προσθέτει λίγη από την πολυπόθητη ποικιλία στη ζωή σου. Στα έργα του, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε δραματικές καταστάσεις, επικούς καυγάδες, καταστροφή σχέσεων εμπιστοσύνης, πράγματα δηλαδή που δεν προσθέτουν τίποτα καλό στη ζωή σου.

παπακαλιατης
  Κι αν αμφισβητείς ότι συμβαίνουν στην πραγματική ζωή όσα περιγράφει στις ταινίες του, θα σε συμβούλευα να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά γύρω σου. Αλήθεια, δεν έχεις ακούσει για κανέναν που να τα έχει φτιάξει με τη γυναίκα του αδερφού του; Με την γκόμενα του φίλου του; Κάποια που να απατάει τον άντρα της; Αν όχι, συγχαρητήρια, ζεις σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, πες μας τη διεύθυνση να έρθουμε κι εμείς. Γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ο Παπακαλιάτης την παρουσιάζει πολλές φορές πιο ωμή απ' όσο πιθανόν θα προτιμούσαμε, αλλά είναι η αλήθεια, μια πλευρά της τουλάχιστον, αλλά υπαρκτή. Κι αν κάποια πράγματα σου φαίνονται τραβηγμένα, μην ξεχνάς ότι "η υπερβολή φωτίζει την αλήθεια", που θα έλεγε ο Παζολίνι. Δες την κατάματα και προσπάθησε να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και σίγουρα πιο αυθεντικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: