English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Βότκα, πιροσκί και άγιος ο Θεός - Από τη Ρωσία (στην Ελλάδα) με πολλή αγάπη

Η multi-culti Αθήνα δεν προσφέρεται μόνο για την ανακάλυψη μιας china town made in Greece, ούτε μόνο για Bollywood πινελιές. Υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν φτιάξει ήσυχα και αθόρυβα τη δική τους πολιτισμική φωλιά στην πρωτεύουσα. Όπως για παράδειγμα, οι Ρώσοι μετανάστες: βότκα, πιροσκί, Ντοστογιέφσκι και άγιος ο Θεός (ξέρεις, αυτός που αγαπά το χαβιάρι). 
 
Κείμενο: Νίκη Ρωμανού
Sadko
 
Αν ψάχνεις να φας κάτι αυθεντικό από τη γενέτειρα του Στάλιν, του Τσέχωφ, του Γκόρκι και των Pussy Riot να ξέρεις ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Sadko». Το παραδοσιακό εστιατόριο στο Μοσχάτο σου φέρνει τη Ρωσία στο πιάτο. Λογικά δε θα μπορέσεις να αντισταθείς στην περίφημη σπεσιαλιτέ πελμενί (σαν τορτελίνι γεμιστό) με σμετάνα (βαριά κρέμα), βερένικι  που είναι και αυτά ζυμαρικά γεμιστά με πατάτα και μανιτάρια και φιλέτο ρέγγας μαριναρισμένο σε ξύδι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Λ. Κατσώνη 59, Μοσχάτο, τηλ. 210 9412207
Avra
 
Σε περίπτωση που ξετρελάθηκες με το μενού του «Sadko» και ψήνεσαι για πειραματισμούς στο σπίτι, προμηθεύσου αυθεντικά ρώσικα καλούδια από το delicatessen «Avra». Το πρατήριο αλλαντικών, όπως αυτοαποκαλείται, λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας εισάγοντας προϊόντα από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σούπες σε σκόνη, μπρικ, πατέ, μαύρο χαβιάρι, καπνιστό λουκάνικο μέχρι και κατεψυγμένα φρούτα του δάσους σου, στο «Avra» θα βρεις όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες για να δοκιμάσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες σε ρώσικες συνταγές.
Αθηνάς και Αρμοδίου 8, τηλ. 210 3210774
Arbat
 
Εδώ και δώδεκα χρόνια, ένα βιβλιοπωλείο στην Καλλιθέα σε καλωσορίζει στον θαυμαστό λογοτεχνικό κόσμο της μαμάς Ρωσίας ως εκπρόσωπος τριών εκδοτικών οίκων της μακρινής χώρας. Στο «Arbat» θα βρεις τα πάντα: από διηγήματα θρυλικών συγγραφέων μέχρι και step by step βοηθήματα εκμάθησης της ρώσικης γλώσσας. Και αν τα βιβλία δε σου φτάνουν για να διευρύνεις τις γνώσεις σου, πάρε μια γεύση από την ρώσικη κουλτούρα μέσα από CDs, DVDs και άλλα σουβενίρ.
Ελευθερίου Βενιζέλου 219, Καλλιθέα, τηλ. 210 9573400
Gastronom
 
Ακριβώς δίπλα, «κολλητά» από το βιβλιοπωλείο «Arbat» η ρώσικη γωνιά εξαπλώνεται με το delicatessen «Gastronom». Τουρσί, σαλάμι, μαύρο χαβιάρι, κόκκινο μπρικ, καπνιστός σολομός, βότκα φυσικά και ό,τι άλλο συνθέτει τη ρώσικη κουζίνα καταλαμβάνει τα ράφια του «Gastronom» και σε περιμένει να το ανακαλύψεις σε εξαιρετικά τίμιες τιμές. Επίσης το κατάστημα διαθέτει το περίφημο ρώσικο σαλάμι μπίρας που κάνει θραύση και παγωτά, λίγο πιο light στη γεύση από τα δικά μας ενώ τον τελευταίο καιρό η πραμάτεια του «Gastronom» ξεφεύγει από τα στενά γαστριμαργικά όρια με φυτικά καλλυντικά made in Russia.

  Ελευθερίου Βενιζέλου 219, Καλλιθέα, τηλ. 210 9573415 
Πιροσκί (Βιολέττα)
 
Τα καλύτερο πιροσκί θα το φας ασυζητητί στη Βιολέττα. Στο Μαρούσι, επί της Βασιλίσσης Σοφίας θα δεις μια τεράστια ταμπέλα που αναγράφει «πιροσκί» με μια χαρακτηριστική μπάμπουσκα δίπλα. Είσαι στο σωστό μέρος. Περισσότερα από 20 είδη της ρώσικης λιχουδιάς μοστράρονται στη βιτρίνα του εργαστηρίου και όταν ο πωλητής αρχίζει να στα απαριθμεί εσύ απλά χάνεις το μέτρημα: με μανιτάρια, με κυμά, με τυρί, με ζαμπόν, με πατάτα και πάει λέγοντας. Πάρε όποιο σου κάνει κέφι, νοστιμότατο θα είναι ούτως ή άλλως.

  Βασ. Σοφίας 59, Μαρούσι, τηλ. 210 8050167

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: