English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται βαρύς πέλεκυς μέσω ΕΝΦΙΑ! Στα 30.000 ευρώ το αφορολόγητο

Με τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 - 30.000 ευρώ και θα αφορά στην πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται σημαντικά ο φόρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά.
Όλες τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 αποκαλύπτει η Καθημερινή και τις επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Τρύφων Αλεξιάδης. Σημαντικότερη ανατροπή είναι η θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 30.000 ευρώ ώστε να μην πληρώσουν φόρο οι μικρές περιουσίες, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά. Παραμένει πάντως ως στόχος η είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ευρώ για το κράτος από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 - 30.000 ευρώ και θα αφορά στην πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή 150.000 ευρώ. Θα είναι δηλαδή με συγκεκριμένα κριτήρια που ενδεχομένως να συνδέονται και με το εισόδημα των ιδιοκτητών.
Τα πρώτα 20.000 - 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ.
Επίσης προβλέπεται:
1. Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου για σύνολο ακίνητης περιουσίας η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τα 20.000-30.000 ευρώ.
2. Ενταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στις οποίες έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα δηλαδή με ένα ευρώ το στρέμμα. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.
3. Τροποποίηση των κλιμάκων υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στόχος είναι να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις κυρίως χαμηλές και μεσαίες αξίες όπου η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 800-1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
4. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.
5. Καταργήσεις απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα εφόσον θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο.
Σημαντικές ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις θα προκύψουν, πιθανότατα για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, όταν θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τον Σεπτέμβριο του 2016 όπως έχει δηλώσει ο Τρ. Αλεξιάδης. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη καθώς εκεί θα υπάρξει ένταξη στο σχέδιο πόλεως.
Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. φορολογούμενους. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ) σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Πηγή: Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: