English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Στο φως πηγάδι υδρομαντείας στον Κεραμεικό Μία επίκληση προς τον Απόλλωνα είναι χαραγμένη περιμετρικά στο εσωτερικό του στομίου του πηγαδιού

«ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC» αναγράφεται στο στόμιο του πηγαδιού που ήρθε στο φως στη διάρκεια των πιο πρόσφατων ανασκαφικών ερευνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Η επαναλαμβανόμενη επίκληση απευθύνεται στον θεό Απόλλωνα, ο οποίος καλείται να αποκαλύψει στους πιστούς αληθινές προβλέψεις για το μέλλον, ενώ το πηγάδι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε κάποιου είδους τελετουργικό υδρομαντείας κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.


Η σημαντική και απρόσμενη αυτή ανακάλυψη έγινε μετά την απομάκρυνση μιας ανεστραμμένης μαρμάρινης ληκύθου (ομφαλού) από το στόμιο του φρέατος, στην αυλή του ιερού που βρίσκεται νότια της περίφημης «ταφικής οδού» και αποδίδεται είτε στην Αρτεμη, είτε στην Εκάτη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο εντοπισμός περισσότερων από 20 επιγραφών με το ίδιο περιεχόμενο επιτρέπει την ταύτιση της συγκεκριμένης θέσης με το μοναδικό μαντείο του Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του, την Αρτεμη. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση της δρος Jutta Stroszeck και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Εξίσου παραγωγική ήταν η φετινή περίοδος εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Αθήνας. Στο πλαίσιο του έργου συντήρησης του Ωρολόγιου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, γνωστού και ως «Πύργος των ανέμων» ή«Αέρηδες», οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών αποκάλυψαν σπαράγματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο.

Μολονότι η χρονολόγηση της τοιχογραφίας θα καταστεί δυνατή μόνο μετά την πλήρη αποκάλυψη των σωζόμενων τμημάτων της, η παρουσία της θεωρείται ότι αναδεικνύει την κατά περιόδους χρήση του μνημείου έως και την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Οθωμανούς, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνέβαλε στην καλή διατήρησή του. Εγχάρακτοι σταυροί στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου, καθώς και χριστιανικές ταφές κοντά στη βόρεια θύρα του, έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο παλαιότερων ανασκαφών, με αποτέλεσμα ορισμένοι μελετητές να μιλούν για λατρευτική χρήση του μνημείου κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Τους δύο αρχαιολογικούς χώρους επισκέφθηκαν χθες, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: