English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Όταν ο Βαρουφάκης ξεφτίλισε την Έμιλι του BBC

Δύσκολοι καιροί για τα έγκυρα ενημερωτικά δίκτυα. H 45χρονη Emily Maitlis είναι η παρουσιάστρια της εκπομπής Newsnight, στο BBC. Φιλόδοξη και επαρκής ρεπόρτερ, επί σειρά ετών είναι φημισμένη για το κοφτό επιθετικό της ύφος στις συνεντεύξεις και θεωρείται ιδιαίτερα ικανή στο να κάνει τους άλλους να αισθάνονται άβολα.  Η Έμιλι δεν χαρίζει εύκολα κάστανα και ήταν αποφασισμένη από την αρχή να πιέσει όσο μπορούσε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος φάνηκε, εκτός των άλλων, να κρυώνει στο μπαλκόνι που τον είχαν στήσει με φόντο το κτίριο της Βουλής. Η δημοσιογράφος όμως ήταν κατά γενική παραδοχή ένα-δύο κλικ παραπάνω αγενής και επιθετική απ” ό,τι συνηθίζει. Δεν άφηνε τον Βαρουφάκη να ολοκληρώσει τις προτάσεις του και τον διέκοπτε διαρκώς με ένα ειρωνικό «right» ή «οκ» όταν η απάντηση δεν την ικανοποιούσε.
«Είσαστε πολύ αγενής, αν με αφήνατε να τελειώσω μια πρόταση, θα καταλαβαίνατε τι θέλω να πω», της είπε προς το τέλος της συνέντευξης ο Βαρουφάκης . Η δημοσιογράφος ήθελε ο Έλληνας υπουργός να απαντάει…μονολεκτικά με ένα ναι ή ένα όχι για αρκετά περίπλοκα ζητήματα και ήταν φανερό πως στην πορεία η δημοσιογράφος εκνευριζόταν όλο και περισσότερο όσο το «αφήγημα της» δεν έβγαινε καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι αρκετά έμπειρος στις τηλεοπτικές συνεντέυξεις και γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του.  Αποτέλεσμα της συνέντευξης ήταν η Emily Maitils να δεχτεί καταιγισμό από αρνητικά σχόλια Βρετανών τηλεθεατών (σε τέττοιο βαθμό ώστε να γίνει ¨trending toping¨ στην Αγγλία).  Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεθεατών στάθηκε στο πλευρό του Έλληνα υπουργού, πολλοί σχολίασαν ότι ντράπηκαν για λογαριασμό της χώρας τους και της κρατικής τηλεόρασης για την απαράδεκτη στάση της και ελάχιστοι βρέθηκαν να την υπερασπιστούν. Ο Γιάννης Βαρουφάκης κατηγόρησε το BBC για κακή μετάφραση των δηλώσεων της συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ και για ρεπορτάζ γεμάτο ανακρίβειες.
Επειδή η στάση της δημοσιογράφου του BBC ήταν απαράδεκτη, δεν σημαίνει ότι όλες οι απαντήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν ικανοποιητικές.  Με σεβασμό στο γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός είχε κύριο μέλημα να καθησυχάσει την βρετανική κοινή γνώμη (κάτι που φαίνεται ότι πέτυχε) από τη σκοπιά των υποσχέσεων που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό, οι απαντήσεις του ήταν αρκετά θολές.  Όταν π.χ ρωτήθηκε για την επιστροφή του βασικού μισθού σε προ-μνημονιακά επίπεδα και αν θα πάρει πίσω μέτρα της κυβέρνησης, απάντησε ότι απεναντίας θα συνεχιστούν και θα εμβαθύνουν οι μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του περιορισμού της σπατάλης και στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας (αυτό που ο Βαρουφάκης αποκαλεί μικροπαρασιτισμό).
Ο υπουργός δήλωσε πως το υπάρχον πρόγραμμα θα δώσει τη θέση του σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με καλές ιδιωτικοποιήσεις (ανέφερε την περίπτωση της Κόσκο) και επενδύσεις ενώ επέμεινε στο αίτημα για «περίοδο χάριτος» ορισμένων εβδομάδων από τους δανειστές ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο πρόγραμμα.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚ. ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: