English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2015: Όσοι άφησαν... πίστα και σανίδι για να “κατέβουν” υποψήφιοι

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων έχουν συμπληρωθεί και λίγες μόνο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν το πρώτο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας.

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που έσπευσαν να συμβάλουν κι εκείνοι με τη συμμετοχή τους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια.
'Αλλωστε, το φαινόμενο των πολιτικοποιημένων καλλιτεχνών που εισέρχονται στο Κοινοβούλιο δεν είναι καινούριο.
Πολλοί εκπρόσωποι των τεχνών έχουν κατά καιρούς «δοκιμάσει τις δυνάμεις» τους στον στίβο της πολιτικής και έχουν βρει μία θέση τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τα πολιτικά κόμματα φαίνεται πως εμπιστεύονται τα «καλλιτεχνικά μυαλά» για τη χάραξη πολιτικής, αλλά φυσικά συνυπολογίζουν την αναγνωρισιμότητα και την απήχησή τους στους ψηφοφόρους.

Ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, ποιητές και εικαστικοί θα διεκδικήσουν και σε αυτές τις εθνικές εκλογές την ψήφο των πολιτών. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου που θα κατέβουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Με τη Νέα Δημοκρατία είναι υποψήφιος στη Β' Αθήνας ο ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Πολιτισμού, Δημοσθένης Δαββέτας. Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για «συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα», συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα η υφυπουργός Πολιτισμού και γνωστή ηθοποιός 'Αντζελα Γκερέκου. Η τηλεπαρουσιάστρια, ηθοποιός και πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια θα είναι στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Α' Πειραιά, ενώ στη Β' Αθήνας κατεβαίνει υποψήφια η νεαρή ηθοποιός και δημοτική σύμβουλος Καλλιθέας Κορίνα (Κυριακή) Δαμουλιάνου που έγινε γνωστή σε πολύ τρυφερή ηλικία, τη δεκαετία του 1990, όταν έπαιζε στο σίριαλ «Πάτερ Ημών», στο πλευρό του Κώστα Καρρά.

Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην τιμητική τελευταία θέση ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, τέως πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Φιλοσοφίας, συγγραφέας και με ενεργό εμπλοκή στο θέατρο από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, υποψήφιες είναι η αρχιτέκτονας και ζωγράφος 'Αννα Φιλίνη και η ηθοποιός Κάτια Γέρου.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ μία θέση στη Βουλή διεκδικούν ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης που κατεβαίνει υποψήφιος στην Κοζάνη, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννα Βαγενά που είναι υποψήφια στη Λάρισα και η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου που κατεβαίνει στην Αχαΐα. Στην Α' Αθήνας υποψήφια είναι η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και στη Β' Αθήνας η σεναριογράφος και ηθοποιός Αννα Χατζησοφιά. Στο υπόλοιπο Αττικής, τον σταυρό των ψηφοφόρων θα διεκδικήσουν οι ηθοποιοί Γιώργος Πάντζας και Πάνος Σκουρολιάκος. Ενώ, εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε τελικά ο δημοφιλής ηθοποιός Χάρρυ Κλυνν.

Με το ΠΑΣΟΚ είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς. Στη Β' Αθήνας κατεβαίνουν η ηθοποιός και συγγραφέας Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η εικαστικός και σκηνογράφος Ειρήνη Παγώνη και η ζωγράφος και σκηνογράφος Σοφία Λαμνάτου-Κόνδη.

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του συνδυασμού Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Ενώ αρκετοί καλλιτέχνες κατεβαίνουν στις εκλογές με το ΚΚΕ, όπως ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Ανδρουλιδάκης στη Β' Αθήνας, στην Α' Αθήνας η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη, αλλά και ο ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στην Β' Θεσσαλονίκης είναι υποψήφια και σε αυτές τις εκλογές η Ελένη Γερασιμίδου.

Υποψήφιες με το Ποτάμι είναι η ηθοποιός Εφη Βενιανάκη και η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου στην Α' Αθηνών. Στη Β' Αθηνών κατεβαίνουν ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ο αρχαιολόγος Γιάννης Κουτούλιας και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης. Στη Β' Πειραιώς, οι ψηφοφόροι θα συναντήσουν τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Ορφανό, στο υπόλοιπο Αττικής την ηθοποιό Σοφία Κομηνέα, στη Μεσσηνία τον ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, στο Ηράκλειο τον στιχουργό Κυριάκο Καραγιώργη, στην Κορινθία την ηθοποιό Πηνελόπη Σταυροπούλου και στη Λέσβο τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπουρνού.

Ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης (Αττική) και το πρώην μοντέλο Ελενα Κουντουρά (Α' Αθήνας) θα διεκδικήσουν εκ νέου μία θητεία στη Βουλή πλάι στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έφερε στο κόμμα του και τον επί πολλά χρόνια σκηνοθέτη της Αννίτας Πάνια, αλλά και γνωστών ταινιών, Όμηρο Ευστρατιάδη, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στη Β' Αθηνών. Στην Α' Θεσσαλονίκης υποψήφιος είναι και ο συγγραφέας Κώστας Ζουράρις.

Τέλος, στη μάχη του σταυρού για το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου, «Τελεία», μπαίνει η λαϊκή τραγουδίστρια, Κατερίνα Στανίση. Η συμφωνία έκλεισε ανήμερα των Θεοφανείων, καθώς ο δήμαρχος Στυλίδας είχε συνάντηση στο γραφείο του με την Κατερίνα Στανίση. Η γνωστή τραγουδίστρια αποδέχτηκε την πρόταση του Απόστολου Γκλέτσου και θα κατέβει υποψήφια στο νομό Ημαθίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: