English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Εβαλαν τσιπάκι σε ζωντανή κατσαρίδα και την εκαναν τηλεκατευθυνόμενο ρομποτ...ΖΟΜΠΙ

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο, με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής μικροσκοπικής συσκευής που προσαρτάται στις κατσαρίδες, να τις ελέγχουν και να τις κατευθύνουν εξ αποστάσεως. Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να οδηγήσουν τις απεχθείς κατσαρίδες στην… αυτοκτονία, αλλά να βρουν μία μέθοδο «επικοινωνίας» με τα πανταχού παρόντα έντομα, ώστε να τα αξιοποιήσουν προς το συμφέρον των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλπερ Μπόζκουρτ, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ), έκαναν ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ασύρματης ηλεκτρονικής-βιολογικής διεπαφής (interface) με τις κατσαρίδες.

Ο απώτερος στόχος είναι να τις χρησιμοποιήσουν ως τηλεκατευθυνόμενους «έξυπνους» αισθητήρες, καθώς τα εν λόγω έντομα μπορούν να τρυπώνουν και να συλλέγουν πληροφορίες μέσα στα χαλάσματα, βοηθώντας π.χ. στην ανεύρεση επιζώντων μετά από ένα καταστροφικό σεισμό (ο επιζών δυστυχώς δεν θα ξέρει ότι οι κατσαρίδες που τον περιτριγυρίζουν, είναι για το καλό του!).

Όπως είπε ο Μπόζκουρτ, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη η κατασκευή μικροσκοπικών ρομπότ που να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα αβέβαιο και δυναμικό περιβάλλον μετά από μία φυσική ή άλλη καταστροφή. Γι’ αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν στην εναλλακτική λύση των «βιο-μποτικών» κατσαρίδων.

Οι αμερικανοί μηχανικοί ανέπτυξαν ένα φθηνό και ελαφρύ (βάρους μόλις 0,7 γραμμαρίων) ολοκληρωμένο κύκλωμα («τσιπάκι»), που περιλαμβάνει ένα ασύρματο δέκτη και πομπό και το οποίο τοποθετείται στην πλάτη των κατσαρίδων σαν σακίδιο. Το τσιπ περιέχει και έναν μικροελεγκτήρα που παρακολουθεί συνεχώς τη διεπαφή ανάμεσα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια (που συνδέονται με το τσιπ) και τους βιολογικούς ιστούς της κατσαρίδας, ώστε η τελευταία να μην υποστεί νευρική βλάβη.

Το τσιπ συνδέεται ηλεκτρονικά με τις αντένες και με αισθητήρια όργανα στην κοιλιά της κατσαρίδας, δίνοντας ηλεκτρικές ωθήσεις ώστε αυτή να κινείται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι ερευνητές, όπως έδειξαν πειραματικά, κατάφεραν να οδηγήσουν τις κατσαρίδες να κινηθούν κατά μήκος μίας γραμμής που ελισσόταν και δεν ήταν ευθεία.

Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: