English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Recommended Post Slide Out For Blogger

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Παπαδήμος: "Η σύμβαση είναι αναγκαία, για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα"

Διαβάστε τι αναφέρει στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός, εν μέσω πολιτικού αναβρασμού στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
"Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται αύριο να αναλάβει μια ιστορική ευθύνη. Καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια.", δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.
"Το οικονομικό πρόγραμμα και η σύμβαση που θα το συνοδεύσει εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή μας με 130 δισ. ευρώ και μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε το χρέος μας κατά 100 δισ. ευρώ", πρόσθεσε.
"Σε τροχιά ανάπτυξης πιθανόν και από το δεύτερο εξάμηνο του 2013"
Όπως είπε, η χώρα με την εφαρμογή του "Μνημονίου 2" η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, καθώς με τη μείωση του χρέους θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και εμπιστοσύνης.
Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε, περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που έπρεπε  να είχε υιοθετήσει η χώρα, νωρίτερα.
"Περιλαμβάνει όμως και ρυθμίσεις, που δεν θα υιοθετούσε καμία κυβέρνηση", σημείωσε.
Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερη μία άτακτη χρεοκοπία, που θα έριχνε την χώρα μας σε καθεστώς χάους και κοινωνικής έκρηξης, όπως είπε, επαναλαμβάνοντας τις δυσμενείς συνέπειες της πτώχευσης.
"Κοιτάμε τον ελληνικό λαό στα μάτια", είπε, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί, με βάση την σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες και σε αυτό που θα ακολουθούσε, εάν η χώρα χρεοκοπούσε.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα οφείλει να εξυγιάνει την οικονομία μας, δαπανώντας όχι περισσότερα από όσα παράγει.
"Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όσα κάναμε λάθος, για να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε, πως ο αγώνας της πατρίδας είναι να υπερασπιστούμε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη.
"Το πρόγραμμα και η σύμβαση που θα το συνοδεύει, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα", είπε.
Πολιτικός "εμφύλιος" λίγο πριν την ψήφιση της σύμβασης
Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται σε μία από τις πλέον κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες της Ελλάδας, με τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας να βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο, ενόψει ψήφισης του "Μνημονίου 2".
Μέχρι στιγμής, δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν δηλώσει ρητά την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη σύμβαση.
Ηχηρές είναι άλλωστε οι αποχωρήσεις μελών της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από του ΛΑΟΣ, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Παύλος Στασινός και Δ. Βαρβαρίγος και η Πέμυ Ζούνη.
Από τη ΝΔ, δεκατρείς βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν συμφωνούν και δεν θα ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ονομάτων και στη λίστα εκείνων, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, τι θα ψηφίσουν.
Μία "ανάσα" πριν την υπογραφή
Υπενθυμίζεται, ότι η νέα δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κατατέθηκε λίγο αργότερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, το βράδυ της Κυριακής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν την προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την παροχή εξουσιοδότησης προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.


Πηγή: News247

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ: